Wrocław. Joga i Pilates Manomani
certyfikat-iyengara
Zupy
Mężowa zupa tonkijska
Składniki

1,5l bulionu (dowolny drobiowy, wołowy lub mieszany)
3 marchewki
garść pędów bambusa ( można zastąpić selerem pokrojonym w słupki)
pół cebuli
(można wg uznania dodać inne sezonowe warzywa pokrojone w słupki, np. białą rzodkiew)
200g mięsa wieprzowego lub drobiowego pokrojonego w cienkie plastry
2 łyżki sherry Amontillado
200g chińskiego pszennego makaronu
2-3 cm świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
papryczka chili (ilość wg uznania)
dobry sos sojowy
kilka listków mięty i bazylii
pieprz, sól
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
opakowanie kiełków sojowych
4 łyżki oleju lub oliwy do smażenia

Czas przygotwania
45 min
Przygotowanie
Mężowa zupa tonkijska

Bulion, jeśli jest już gotowy stawiamy na wolnym ogniu  by powoli się podgrzewał, wrzucamy pół cebuli (w całości).  Wszystkie warzywa siekamy w słupki.  
Pokrojone mięso wkładamy do miseczki i zalewamy marynatą z 2 łyżek sosu sojowego, 2 łyżek sherry Almontillado (lub innego podobnego alkoholu na bazie wina), odrobiny cukru, pieprzu, (można zetrzeć odrobinę skórki z limonki, jeśli ktoś lubi). 
2 łyżki oleju rozgrzewamy w woku lub patelni i wrzucamy posiekany czosnek, po chwili marchewkę i pozostałe warzywa. Smażymy ciągle mieszając 2-3 min.
Z bulionu wyciągamy cebulę. Wszystkie warzywa przekładamy do zupy. Dodajemy posiekany imbir, chilli i miętę.  Gotujemy na bardzo wolnym ogniu ok. 15 min. Sprawdzamy smak i doprawiamy  sosem sojowym i pieprzem.
Mąkę ziemniaczaną należy rozcieńczyć odrobiną zimnej wody. Otrzymany roztwór wlewamy do zupy i pozwalamy się jeszcze raz zagotować, tak by wywar odrobinę zmienił konsystencję. Odstawiamy na bok.
Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na bok na kilka minut (lub przygotowujemy wg przepisu).
W tym czasie ponownie rozgrzewamy wok, dodajemy pozostały olej i szybko smażymy zamarynowane mięso na ostrym ogniu ok. 3-4 min.
Odcedzamy makaron, wykładamy do miseczek, na nim układamy porcje mięsa, zalewamy wywarem z warzywami. Na wierzch dodajemy po garści kiełków oraz porwane listki bazylii. Podajemy gorące z łyżką i pałeczkami (lub widelcem).

W zależności od pory roku można dodawać mniej lub więcej chilli i imbiru oraz eksperymentować z różnymi gatunkami mięsa i z sezonowymi warzywami.

Autor:
Treść:
Kod z obrazka:
Iwona, dodano: 2013-06-17 16:01:01
zrobiona! pyszna. Niestety nie znalazłam tego makaronu chińskiego i dałam jakiś taki podobny w wyglądzie. Na miarach się nie znam za bardzo (no bo co to jest jedna marchewka albo łyżka, każdy może mieć przecież inną ;) a tu proszę smak od razu mój mąż wycczuł , ze taki wschodnioazjatycki ;) Mam małą radę : na drugi dzień jak zabierałam zupę do pracy to wszystko dałam do jednego pojemnika a jednak lepiej mięso, makaron i bulion przewozić i podgrzewać osobno - wtedy każde z nich zachowuje swój smak i konsystencję .
marianna, dodano: 2010-04-26 16:12:51
jak na wegetarianinia jestes mało pokojowo nastawiony do świata. a czy ja kogos zmuszam do jedzenia miesa? to twoj osobisty wybor, podobnie jak to, jakie ja zamieszczam przepisy na swojej stronie. pozdrawiam.
jaromir , dodano: 2010-04-25 22:52:43
chyba cię porąbało jestem wegetarianimem
MARIA GUTTERWIL - 0 607 608 639
undicom.pl
projektowanie stron internetowych katowice, strony www zabrze
Cms by
Zapraszamy na zajęcia joga we Wrocławiu