Wrocław. Joga i Pilates Manomani
certyfikat-iyengara
Zupy
Tokijski Ramen
Składniki
250 g makaronu ramen lub innego chińskiego makaronu 
8 łodyg dymki
10 cm świeżego korzenia imbiru
kości z dwóch kurczaków (lub ekologiczna kostka rosołowa)
1 duza cebula- w ćwiartkach
4 ząbki czosnku
1 duża marchewka posiekana w drobne paseczki
1 skorupka jaja
135 ml sake
ok 105 ml japońskiego sosu sojowego
500 g łopatki wieprzowej  bez kości
30 ml oleju
łyzka cukru
2 jaja ugotowane na twardo
150 g marynowanych pędów bambusa- namoczonych 30 min.  w wodzie i osuszonych
pół arkusza glonów nori - połamany na kawałki
biały pieprz
olej sezamowy lub z chili


Czas przygotwania
2,5 godz.
Przygotowanie
Tokijski Ramen
Rozgnieść  4 dymki i posiekać 7.5 cm imbiru. Zagotować 1.5 l wody w woku i dodać kości kurczaka- gotować aż zmienią kolor. Wylać wodę i umyć kości i woka. Wlać do niego ponownie 2 l wody, włożyć kości, dymkę , imbir, cebulę, czosnek, marchewkę, skorupkę jaja i sake. Zmiejszyć ogień i gotować aż połowa wywaru wyparuje. Zebrać szuwowinę. Po 2 godzinach gotowania przelać zupę przez muślin.
Łopatkę zwinąć szczelnie w wałek o średnicy 8 cm i przewiązać sznurkiem.
Umyć wok i wysuszyć na dużym ogniu. Mocno rozgrzać olej i wrzucić 2 posiekane dymki i 2.5 cm rozdrobnionego imbiru. Krótko smażyć i dodać mięso, obracać mięso w trakcie smażenia. Po usmażeniu z każdej strony pokropić 15 ml sake i wlać 400 ml wody, 45 ml sosu sojowego i wsypać cukier. Zagotować, zredukować ogień i przykryć. Gotować jeszcze 30 min, obracając mieso co 5 min. Zestawić z ognia.
Posiekać wieprzowinę na 12 kawałków.
Jaja obrać, przepołowić i posypać solą.
Wlać litr wywaru z kości do dużego garnka, dodać 60 ml sosu sojowego i pół łyżeczki soli.
Umyć wok ponownie i zagotować 2 litry wody. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu- tylko do zmięknięcia. Mieszać żeby makaron się nie sklejał.
Odsączyć i przełożyć makaron do czterech misek. Wlać  zupę do misek, dołozyć połowki jajek, kawałki wieprzowiny, nori, bambus i 2 posiekane dymki. Podawać z olejem sezamowym lub olejem z chilli. Dosolić i posypać pieprzem do smaku.


Autor:
Treść:
Kod z obrazka:
Nikt jeszcze nie dodał komentarzy!
MARIA GUTTERWIL - 0 607 608 639
undicom.pl
projektowanie stron internetowych katowice, strony www zabrze
Cms by
Zapraszamy na zajęcia joga we Wrocławiu