Wrocław. Joga i Pilates Manomani
certyfikat-iyengara
Zupy
Karaibska zupa z dyni
Składniki
400 g dyni
2 średnie ziemniaki
90 g masłą
3 szklanki jasnego bulionu
1 duza cebula
2 ząbki czosnku
1 szklanka mleka kokosowego
kwaśna śmietana
1 łyżeczka curry w proszku
1/3 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka soli
poł żyżeczki pieprzu cayenne
1/3 pieprzu czarnego
szczypta kminku
natka pietruszki

Czas przygotwania
45 min.
Przygotowanie
Karaibska zupa z dyni
W dużym rondlu roztopić masło i posmażyć cebule i czosnek, posolić leciutko i wrzucić listek natki i szczyptę kurkumy.
Dodać grubo pokrojoną dynię (sam zwarty miąższ- bez skóry i pestek) i ziemniaki. Pokryć warzywa masłem i podgrzewać kilka minut. Posypać pieprzem cayenne i curry. Wymieszać, posolić leciutko i wymieszać. Chwilę smażyć. Wlać bulion i ewentualnie zimną wodę, żeby płyn przykrył warzywa. Gotować ok. pół godziny (warzywa mają być miekkie). Zmiksować. Posypać natką i wymieszać. Dodać kurkumę- szczypta, wymieszać. Wlać mleko kokosowe, pogotować na małym ogniu tylko chwilę, do połączenia składników. Na koniec opruszyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem, kminkiem, małą szczyptą soli. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany-  jeśli ktoś lubi.
Autor:
Treść:
Kod z obrazka:
marianna, dodano: 2011-09-22 15:24:49
O! super pomysł :)
bazylia, dodano: 2011-09-22 13:49:34
swezej;p
bazylia, dodano: 2011-09-22 13:48:54
Przepyszna ta zupa:) ale ja dodałam jeszcze imbir i zamiast natki uzylam swierzej kolendry...
MARIA GUTTERWIL - 0 607 608 639
undicom.pl
projektowanie stron internetowych katowice, strony www zabrze
Cms by
Zapraszamy na zajęcia joga we Wrocławiu