Wrocław. Joga i Pilates Manomani
certyfikat-iyengara
Przystawki
Baba ghanoush i pasta tahini
Składniki
1 duży bakłażan
50 g pasty tahini (do kupienia w Kuchni Świata lub do samodzielnego wykonania. Przepis poniżej)
oliwa (ilość wg. uznania)
2-3 ząbki czosnku
kumin (świeżo utarty w moździerzu)
pieprz kajeński
sól
sok z połowy cytryny
posiekana natka pietruszki
1/4 łyżeczki kurkumy

Domowa pasta tahini:
10 łyżek ziaren sezamu
6 łyżek oliwy
6-8 ząbków czosnku
4 łyżki wody
sól
sok z 2 cytryn
szczypta kurkumy
Wszystko wrzucić do blendera i zmiksować.Jeśli będzie zbyt gęste dodać troche wody lub oliwy.



Czas przygotwania
Przygotowanie
Baba ghanoush i pasta tahini
Bakłażana przekroić na pół i włożyć do nagrzanego uprzednio do maksymalnej temperatury piekarnika na ok. 45 min. Po upieczeniu bakłażan ma być z zewnątrz zczerniały, a miąższ miekki. Po ostudzeniu łyżeczką wybieramy zawartość skórki bakłażanowej i siekamy. Jeśli miąższ bedzie bardzo mokry to trzeba go odcedzić na sitku.
Dodać pastę tahini, wymieszać. Wrzucić drobno posiekany czosnek, pieprz, kumin- wymieszać. Posolić, pomieszać. Dolać sok z cytryny i natkę, pomieszać. Posypać kurkumą, wymieszać. Na koniec wlać oliwę i utrzeć masę do przyjemnej spójnej konsystencji.
Autor:
Treść:
Kod z obrazka:
Nikt jeszcze nie dodał komentarzy!
MARIA GUTTERWIL - 0 607 608 639
undicom.pl
projektowanie stron internetowych katowice, strony www zabrze
Cms by
Zapraszamy na zajęcia joga we Wrocławiu