Wrocław. Joga i Pilates Manomani
certyfikat-iyengara
Desery
Kheer
Składniki
8 szkl. mleka (może być pół na pół z kokosowym)
3/4 szkl. ryżu basmati
1/8 szkl. migdałów (mogą być nie łuskane, posiekane)
1/4 szklanki rodzynek
1/2 łyżeczki świeżo utartych nasion kardamonu
szczypta szafranu
1/4 szkl. miodu
sól
sok z cytryny
kurkuma
garść pistacji do posypania
Czas przygotwania
40 gotowanie+ ostygnięcie i ochłodzenie
Przygotowanie
Kheer
Wlać mleko do garnka i postawić do gotowania na małym ogniu.
Wypłukać ryż i wsypać do mleka. Powoli doprowadzić do niskiego wrzenia (nie dopuścić do wykipienia) i utrzymać ten stan pół godziny. Ryż powienien być pulchny, a ilość mleka powinna się znacznie zredukować. 
Dodać migdały, rodzynki i pogotować jeszcze 2 -3 min.
Wyłączyć ogień.
W łyżce gorącego mleka rozpuścić szafran, poczekać chwilę aż się rozpuści i wymieszać. Pastę szafranową i miód dodać do puddingu. Wymieszać.
Wsypać kardamon, pomieszać, szczyptę soli, pomieszać, kilka kropel soku z cytryny, pomieszać, szczyptę kurkumy, pomieszać. 
Zostawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki do schłodzenia.
Przed podaniem posypać pistacjami.
Przepis zgodny z KPP.

Autor:
Treść:
Kod z obrazka:
Kajus, dodano: 2010-06-14 11:24:25
zrobiłem i pycha :-D
MARIA GUTTERWIL - 0 607 608 639
undicom.pl
projektowanie stron internetowych katowice, strony www zabrze
Cms by
Zapraszamy na zajęcia joga we Wrocławiu