Wrocław. Joga i Pilates Manomani
certyfikat-iyengara
Desery
Mazurek wielkanocny
Składniki
150 g miękkiego masła
8 łyżek nierafinowanego ciemnego cukru
1/2 łyżeczki suszonego imbiru
szczypta soli
80 g mąki
1 i 1/2 szklanki mielonych orzechów (ja miałam włoskie* i migdały)
3 białka ubite na sztywno

*prażyłam je czesniej 8 min. na blasze w piekarniku nagrzanym do 190 st.

Polewa:
3 żółtka
8 łyżek cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
szczypta mąki pszennej
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kardamonu mielonego
połówki orzechów do dekoracji
Czas przygotwania
mniej niż godzina
Przygotowanie
Mazurek wielkanocny
W dużej misce masło z cukrem utrzeć na biało. Dosypać imbir, wymieszać, sól, wymieszać. Powoli przesiewać mąkę i mieszać.Wsypać orzechy, wymieszać, migdały i pianę z białek i tym razem delikatnie wymieszać.
Wlać do formy (ok. 20/30 cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i wstawić na 20 min. do piekarnika nagrzanego do 180 st.
W tym czasie przygotować polewę- żółtka utrzeć z cukrem, dodać ekstrakt waniliowy i przesiać mąkę ziemniaczaną. Dodać kardamon, wymieszać,sól,wymieszać, mąkę pszenną,wymieszać i kurkumę i...wymieszać :)
Po wyjęciu ciasta z piekarnika polać je masą koglowo-moglową, przystroić połówkami orzechów i wstawić do piekarnika jeszcze na 4 min.

Przepis zgodny w Kuchnią Pięciu Przemian zainspirowany przez Liskę  http://whiteplate.blogspot.com/
Autor:
Treść:
Kod z obrazka:
Nikt jeszcze nie dodał komentarzy!
MARIA GUTTERWIL - 0 607 608 639
undicom.pl
projektowanie stron internetowych katowice, strony www zabrze
Cms by
Zapraszamy na zajęcia joga we Wrocławiu