Wrocław. Joga i Pilates Manomani
certyfikat-iyengara
Desery
Muffinki jabłkowe
Składniki
2 duże jabłka- obrane, wydrążone i pokrojone w niedużą kostkę
280 g mąki
110 g cukru trzcinowego
80 ml oleju z pestek winogron
200 g jogurtu naturalnego
125 ml soku jabłkowego lub ananasowego
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
duża szczypta kurkumy
pół łyżeczki suszonego imbiru
szczypta startej gałki muszkatołowej
szczypta szafranu (jeśli brak może być kurkuma)
sól
Czas przygotwania
15 min przygotowanie, 25 min. pieczenie.
Przygotowanie
Muffinki jabłkowe
Najpierw nagrzać piekarnik do temp. 180 st. Foremki do muffinek wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papilotkami.
W misce wymieszać mąkę, kurkumę, jabłka, cynamon, imbir, proszek do pieczenia, sodę i  szczyptę soli.
Do drugiej miski wbić jajko, lekko roztrzepać. Wsypać cukier, wlać olej, posypać gałką i odrobiną soli. Dodać jogurt, opruszyć kilkoma pręcikami szafranu i wlać sok. Wymieszać i wlać do masy mącznej. Rozkłócić trzepaczką tak aby wszystkie składniki były wilgotne. 
Foremki wypełnić do 3/4 ciastem i piec na złoty kolor. Po wyjęciu dać muffinkom odpocząć kilka minut, po lekkim ostygnięciu będą łatwiej odchodzić od papilotek.

Uwaga: ciasto będzie wewnątrz wilgotne dzięki kawałkom jabłek, ale  nie wyrośnie jak  muffinki "sklepowe".

Zainspirowane książką "Muffinki", wyd. Świat Książki.

Autor:
Treść:
Kod z obrazka:
Ania (mama), dodano: 2010-03-12 13:10:48
pycha! właśnie wciągnęłam 2 cieplutkie!
Ania P. z Warszawy, dodano: 2010-03-11 14:41:35
Twoje muffinki juz w pikarniku,a zapach rozniosl sie po calym mieszkaniu . Mniam...
MARIA GUTTERWIL - 0 607 608 639
undicom.pl
projektowanie stron internetowych katowice, strony www zabrze
Cms by
Zapraszamy na zajęcia joga we Wrocławiu