Wrocław. Joga i Pilates Manomani
certyfikat-iyengara
Desery
Ciasto ze złotym syropem
Składniki
200 g miękkiego masła
250 g mąki
200 g cukru pudru
3 jaja
1 jabłko (obrane i starte)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (we Wrocławiu do kupienia z Marks&Spencer)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek złotego syropu (ponownie Marks&Spencer)
jeszcze trochę syropu do polania ciasta przed podaniem
świeże owoce- do przybrania (dowolne)

Czas przygotwania
max.1 godz 45 min.
Przygotowanie
Ciasto ze złotym syropem
 Rozgrzewamy piekarnik do 190 st.
Masło i cukier miksujemy, dodajemy wanilię i po kolei jajka- po dodaniu każdego dokładnie ubijając. Dorzucamy jabłko, mąkę, proszek do pieczenia i śmietanę. Ucieramy składniki aż połączą się w jednolitą masę.
Okrągłą formę do ciasta - nie tortownicę,  (średnica- 20 cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia tak, żeby lekko zachodził na boczne ścianki. Na tak przygotowany spód wylewamy 5 łyżek syropu, a na wierzch wylewamy ciasto.
Formę szczelnie przykrywamy folią aluminiową ( od strony ciasta wysmarowaną masłem) i przewiązujemy ją sznurkiem do ścianek. Całość wstawiamy do większego naczynia napełnionego gorącą wodą (do połowy wysokości formy z ciastem). Pieczemy 1 godz 15 min, a następnie Wyjmujemy z pieca i z wody i odstawiamy na 20 min. Po tym czasie formę odwracamy do góry dnem i wykładamy ciasto na paterę.
W rondelku podgrzewamy kilka łyżek syropu (ilość wg uznania, ale uwaga ono i tak jest już bardzo słodkie), oblewamy ciasto i dekorujemy owocami

Przepis z: Tamara Milstein "Najlepsze ciasta świata"
Autor:
Treść:
Kod z obrazka:
Nikt jeszcze nie dodał komentarzy!
MARIA GUTTERWIL - 0 607 608 639
undicom.pl
projektowanie stron internetowych katowice, strony www zabrze
Cms by
Zapraszamy na zajęcia joga we Wrocławiu