Wrocław. Joga i Pilates Manomani
certyfikat-iyengara
Dania główne
Curry warzywne z cieciorką
Składniki
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
pół bakłażana
pół papryki czerwonej
pół cukinii
1 mała marchewka
2 "liście" fenkuła
(mogą być tez inne ulubione warzywa- np różyczki brokuła czy kalafiora też nadają się świetnie)
puszka cieciorki
pół puszki mleka kokosowego
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki oleju do smażenia
sól morska - ilośc wg uznania
pieprz cayenne- ilośc wg uznania
kilka szczypt kurkumy
1/3 łyżeczki curry
pół łyżeczki kuminu
pół łyżeczki kolendry (razem z kuminem utrate w moździerzu)
1 szklanka wody
natka pietruszki- ilość wg uznania


Czas przygotwania
30 min.
Przygotowanie
Curry warzywne z cieciorką
Wrzucić cebule do rondla na rozgrzany olej. Smażyc chwilkę, dodać czosnek, curry, kumin i kolendrę. Smażyc drugą chwilkę, aż zacznie się unosić aromat- uwaga! nie spalić czosnku!
Posolić i dodać trochę natki i szczyptę kurkumy, wymieszać. Wsypać pokrojone w kostkę warzywa podsmażyć, aż bakłażan nieco się zrumieni. Opruszyć pieprzem cayenne, wlać wodę. Dusić aż warzywa zmiękną, a smaki się połączą. Podsypać natką i kurkumą. W szklance rozrobić mleko kokosowe z mąką kukurydzianą i wlać do rondla. Gotować na małym ogniu aż lekko zgęstnieje. Jeśłi jest taka potrzeba doprawić pieprzem cayenne, curry i solą. Moża na wierzchu posypać natką.
Danie wg kuchni pięciu przemian
Na zdrowie :)
Autor:
Treść:
Kod z obrazka:
magda s:), dodano: 2012-02-13 14:07:08
Marianko, robię już drugi raz wg tego przepisu i jestem zachwycona! Z ryżykiem basmati mogę jeść na obiad i kolację. Dawid też baaardzo chwali;)Dzięki za inspirację!
MARIA GUTTERWIL - 0 607 608 639
undicom.pl
projektowanie stron internetowych katowice, strony www zabrze
Cms by
Zapraszamy na zajęcia joga we Wrocławiu