Wrocław. Joga i Pilates Manomani
certyfikat-iyengara
Dania główne
Rolada szpinakowa
Składniki
rolka ciasta francuskiego (gotowego)
25 dkg świeżego szpinaku
25 dkg o sera ricotta
1 mała cukinia
sól
pieprz czarny
świezy rozmaryn lub szałwia do przybrania
1 łyżeczka ziaren kolendry
ł1 yżeczka kopry włoskiego
małe papryczki chilli (ilość wg uznania)
2 łyżeczki oregano
gałka musztatołowa (illość wg uznania
3 duże ząbki czosnku
łyzka masła
oliwa



Czas przygotwania
30 min. przygotowanie+ 30 min. pieczenie
Przygotowanie
Rolada szpinakowa
W duzym rondu rorzgrzac oliwę, wrzucic czosnek i oregano. Po chwili dodac szpinak, smażyć za zmięknie i odparuje.  Wrzucić masło, gałkę zetrzeć, posolić i dusic chwilę. Odstawić do przestudzenia. Cukinię pokrojoną w kostkę wysypać na rozgrzaną oliwę. Posypac ziarnami kopru, chilli i kolendra, 10 min smażyć. Odstawic. Rozwinąć ciasto na pergaminie i ukladać szpinak na 2/3 powierzchni, na to cukinie i pokruszony ser. Zwinac roladę, końce zlepić i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Piec az sie zrumieni.

Autor:
Treść:
Kod z obrazka:
marianna, dodano: 2013-04-09 22:49:14
ooo jesli sie lub miesko to dodanie boczku na pewno wzbogaca smak. Ja wole duuzo czosnku i pepperoni ;)
Iwona , dodano: 2013-04-09 21:47:38
Zrobiłam po raz drugi z pewnymi zmianami.Ponieważ ricotta jest trochę \"bezbarwna\" w smaku - dodałam na szpinak podsmażone lekko (tak,żeby odsączyć tłuszczyk) boczek wędzony w plasterkach. Ciasto przed zapiekaniem posmarowałam żółtkiem, żeby się pięknie błyszczało i rumieniło. I się zarumieniło , że hej! Palce lizać!
marianna, dodano: 2011-02-09 13:20:40
:))) super! bardzo się cieszę!
siostra, dodano: 2011-02-09 13:15:24
zrobiłam wczoraj. pychota! :)
MARIA GUTTERWIL - 0 607 608 639
undicom.pl
projektowanie stron internetowych katowice, strony www zabrze
Cms by
Zapraszamy na zajęcia joga we Wrocławiu