Wrocław. Joga i Pilates Manomani
certyfikat-iyengara
Dania główne
Tarta cebulowo-selerowa
Składniki
Ciasto:
250 g mąki
175 g masła
2 żółtka
szczypta kurkumy, imbiru i soli

Nadzienie:
5-6 średnich cebul poszatkowanych w piórka
kilka łodyg selera naciowego- pokrojonych na grubsze plasterki
1 papryczka peperoni - czerwona, wypestkowana, posiekana
3 jaja
150 ml śmietany
50 g masła
2 łyżki oliwy
pół łyżeczki gałki muszkatołowej (świeżo startej)
natka pietruszki
sól, pieprz (zawsze świeżo zmielony)
tymianek
imbir
1 łyżka sosu sojowego

Czas przygotwania
1,5 godz.
Przygotowanie
Tarta cebulowo-selerowa
W misce zmieszać mąkę, kurkumę, 2 żółtka, masło, imbir i sól. Zagnieść z nich ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na pół godz. do lodówki.
Nagrzać piekarnik do 200 st.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty o średnicy 30 cm.
Wstawić do piekarnika i piec 20 min, po tym czasie zmniejszyć temp. do 160 st i piec jeszcze 15 min.
Kiedy ciasto będzie się piec przyszykować farsz.
Na oliwie i maśle przez 30 min. dusić cebulę, seler i peperoni. W międzyczasie posypać gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i tymianek.
W misce rozbełtać jaja, szczyptę imbiru, łyżkę sosu sojowego i śmietanę.
Po wyjęciu spodu z piekarnika,wyłożyć na niego warzywa i zalać masą jajeczno-śmietanową.
Piec 30 min. w 160 st.

Inspiracja: Liska (http://whiteplate.blogspot.com/)
Autor:
Treść:
Kod z obrazka:
marianna, dodano: 2010-02-21 21:33:25
Kurcze,ok.Spróbuję. Wiesz nas jest 3, ale jemy we 2 i ja się nie obrażam jak coś mi zostanie na 2 dzień. Zresztą w KPP często gotuje się na 2 dni :)
str8, dodano: 2010-02-20 20:37:46
Marianno, mam prośbę - czy mogłabyś przy przepisach sugerować na ile to jest porcji ? bo ja zawsze sypię wszystkiego trochę więcej i ..później jemy to przez tydzień... :-) z góry dzięki !
MARIA GUTTERWIL - 0 607 608 639
undicom.pl
projektowanie stron internetowych katowice, strony www zabrze
Cms by
Zapraszamy na zajęcia joga we Wrocławiu